sobota 30. května 2015

Vesnice vs. město?

Bydlím na vesnici.
Co jsem se narodila, bydlím na vesnici a nikdy jinak.
Při nástupu na střední jsem musela jít na intr do města. Hned vám povím, proč si myslím, že vesnice jsou super.

Za tři roky, co jsem na intru ve městě, si myslím, že mám určité srovnání mezi tím, jak se žije ve městech a jak na vesnicích.
Víte, naše vesnice je malá. Čítá zhruba 70 obyvatel a okolní vesnice jsou na tom naprosto stejně. Z toho jednoznačně plyne, že každý tu zná každého a ne jenom tady, ale každého z okolních vesnic. 
Leč, prosím povězte, jak si myslíte, že je to nevýhodné. A do jisté míry máte pravdu. Nikde nejste dost sami, aby se to nedoneslo k vaší rodině. V každé z okolních 10 vesnic se najde někdo, kdo vás zná a vše o vás poví (i to co neví).

Nicméně.. žít tady, je skvělé. Ti, kdo bydlí na vsi se mnou souhlasit nemusí a ti, kdo bydlí ve městě vůbec nebudou vědět, o čem mluvím.

Nevýhody vesnice:
- spousta práce.. můžete si myslet co chcete, ale bydlet na vsi je pěkná fuška. To v paneláku asi těžko zažijete. V létě běháme po loukách a obracíme seno. Plejeme pole s brambory. Sečeme trávníky, ale ne jen takový ty plácky před domem. Na vsi má každý zahradu, tudíž vám sečení zabere klíďo celé dopoledne. Na podzim řežeme a sekáme dřevo. Vozíme ho na kolcích a skládáme do kůlen. Vybíráme brambory (mimochodem, zabere to celý den, abyste si nemysleli, že za hodku je vše hotovo). Hrabeme listí (to se dělá několikrát za podzim). V zimě neustále odhazujeme sníh. A jindy děláme zase jiné věci jako natírání plotu, kydání králíkům, či jiným tvorům apod.

- těžko se někam dostaneme..prostě to všude máme daleko. Do obchodu, do práce, do školy. Škola tu je v okolí jen jedna a musí sem dojíždět každý z okolí 10 km. A to si piště, když je pak hromada sněhu, autobusy stávkují. Má to ale výhodu, že jste doma. Obchod je skoro v každé druhé vsi, ale jsou tu jen základní potraviny. (salám, pečivo a když se poštěstí, seženete v létě nanuka.)

- všichni vás znají.. nemůžete si jít koupit cigarety, protože do stejného konzumu pravděpodobně chodí někdo příbuzný z rodiny, tudíž mu prodavačka ochotně vysvětlí, kdo, co a za kolik si to kupoval.

- diskotéka jednou za měsíc.. když se poštěstí.

Výhody vesnice:
- strávený čas prací na poli, je mnohdy efektivnější než posilovna
- v okolí je jen pár lidi ve stejném věku jako vy - všichni se tu známe a všichni se tu bavíme a věřte nebo ne, nikdo nikoho nepomlouvá, máme skvělé vztahy a kamarády, za které strčíme obě ruce do ohně.
- na vsi se dodržuje spousta tradic, chodíme řechtat a kluci s pomlázkou... stavíme a ostatním vesnicím pak podřezáváme májku. V zimě pak chodíme za čerty
- nikdo neřeší, co máte na sobě. člověk co jde ven v teplácích a ušmudlaném tričko, je tu mnohem častější, než člověk v džínách a značkové mikině.. Vítejte v našem světě.
- hrajeme tu fotbal, lezeme po stromech, opékáme buřty, pijem litry piva a kradem ovoce z cizích zahrad.. taková ukradená hrstka třešní chutná líp, než laté :)
- je tu absolutní klid. Pokud není v okolí nějaká akce, nepotkáte po deváté hodině ve vsi jediného človíčka. A ani přes den to není nějak slavné.
- nikdo nemá šanci vyrůstat na fastfoodech. Radši si dáme na fotbale pivo a klobásu.
- všude příroda. Příroda kam se člověk podívá. Za barákem pole a lesy. Jaká uklidňující nádhera.
- v létě se chodíme koupat do lomu a nemusíme utrácet peníze za venkovní bazény. Nehledě na to, že v takovém lomu je voda stonásobně čistší.

... pokud bydlíte na vsi a já na něco zapomněla.. směle pište co vám vadí a co na vesnicích milujete..


5 komentářů:

  1. Narodila jsem se ve městě a pořád v něm žiji, ale taky jsem lítali s kamarády po loukách a lesích (i když víc po parcích), rádi jsme kradli hrozny a jablka z jedné zahrady a já byla nejlepší v lezení na stromy. Ale dnešní děti to tak už nemají. Moje mladší sestra strávila část dětství převážně venku kvůli mě a starší sestře a pak ještě když jsme byly ve skautu (ono vykopat latrínu je taky o hodně náročnější než nějaká posilovna).

    Jinak ty tradice docela závidím, ve městě nejsou skoro žádné. Moje rodina už ani Vánoce nebo Velikonoce pořádně neslaví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel.. dneska stačí dětem do ruky tablet nebo mobil :/

      Vymazat
    2. Všimla jsem si. Často ale za to můžou rodiče. Místo aby si hráli s dětmi, tak jim dají do ruky tablet nebo je posadí k počítači.

      Vymazat
  2. já vyrostla na vesnici a mám to tam hrozně ráda. :) lepší dětství jsem mít nemohla :))

    OdpovědětVymazat
  3. Já bydlím ve městě, ale v celkem malém a do školy jezdím do většího. Ale technicky jsem spíš městské dítě, než z vesnice. Co, ale chci říct, je, že jsem to všem na vesnici vždycky záviděla. :) Já mám sice taky víceméně za rohem les, ale třeba zahrádku máme jenom takovou menší. :)

    OdpovědětVymazat